Softchell jas van It’safits, easy peasy

Door Nienke

Ik moest ervan overtuigd worden dat dit patroon van It’safits een easy patroon is want een jas doet je iets heel anders laten denken! Maar ik hoop op mijn beurt, jullie weer te overtuigen in deze blog.

Ik begin in alle eerlijkheid bij het begin van het verhaal die voor mij bij deze jas past. Ik zag dit patroon namelijk al een hele tijd geleden, misschien wel meer dan een jaar geleden bij de Javro in de winkel maar liet me weerhouden door mijn angst voor jassen. Dit leek me toch net te hoog gegrepen en had destijds nog niet genoeg zelfvertrouwen en geduld (dacht ik) dat nodig zou zijn voor een jas.
Zoals de meeste van jullie misschien weten werk ik veel samen met Jaqueline van It’safits, we laten zien dat de patronen tijdloos zijn, dat je ze elke keer op keer kan gebruiken en ook heb ik altijd de eer de nieuwste patronen als eerst uit te testen en met jullie te delen.
Toen Jaqueline met dit patroon 1101 kwam aanzetten, schoot ik dus in de lach en biechtte eerlijk mijn verhaal op. Ze overtuigde me ervan dat het een makkelijk patroon is, zoals eigenlijk ook heel duidelijk staat aangegeven op de voorkant.

Toch vond ik het nog een beetje spannend en stelde ik dit werkje alsnog uit. Totdat mijn moeder op visite kwam en vroeg, Nienke je moet me toch even helpen met een jas kopen, ik kan geen geschikte jas vinden. Kunnen we straks even hier het dorp in gaan?? Ik zeg wat wil je dan; dit, dit en dit, en ook niet te kort en …. Dit was dus precies het patroon dat ik van Jaqueline nog had liggen en liet hem aan mama zien. JA, precies dat zoek ik! Nou mam, dan maak ik deze toch voor je!

Dit was voor mij even de stok achter de deur die ik nodig had om hem te maken. Maar ik kan jullie vertellen hij was zo makkelijk dat ik hier echt enthousiast over ben en dit met jullie wil delen! Ten eerste heb ik enorm veel plezier heb beleefd aan het maken, vrij snel project en ik heb mama ook nog eens ontzettend blij gemaakt. Eerlijk gezegd mezelf wat minder, want ik wilde hem toch eigenlijk zelf houden!! Maar ach, zo makkelijk, dan maak ik er nog wel eentje!

Wat is er nu zo makkelijk aan dit patroon? Nou eigenlijk, heel simpel.. Het zijn allemaal losse panden, die met de aangegeven tekens net zo makkelijk op elkaar zitten dan je een t-shirt of trui in elkaar zet. Er zit geen voering in, dat scheelt. De tijd gaat hem dan voornamelijk zitten in de nette afwerking, door alle naden niet te locken maar biaisband op te zetten. Dit geeft een veel mooiere afwerking wanneer je geen voering gebruikt, niet moeilijk alleen een beetje tijdrovend. (al ga ik daar nu een nieuw voetje voor uitproberen, hou mijn stories in de gaten)
De muts en regenklep spreken eigenlijk erg voor zich, de plaatjes geven duidelijk aan welke delen op elkaar moeten en meer dan dat is het ook niet. Er zit een aparte strook bij voor de veter die je erdoorheen trekt dus je hoeft niet eens ogen erin te slaan of dergelijke.

Deze jas heeft een raglanmouw en dat vindt ik sowieso al de makkelijkste mouw om te naaien omdat je dat dit altijd netjes past in het armsgat en je niet “rond” hoeft te naaien. Wisten jullie dat de mouw zelf altijd een paar cm groter is dan het gat en dat dit de reden is waarom het soms lastiger is een mouw er super strak in te krijgen?? Dit heeft te maken met de rondingen, maar dit heb je bij raglan dus nooit. Dit maakt dat vooral aangezien je een wat dikkere/stuggere stof gebruikt het heel makkelijk te naaien is.
De rits idem dito, je legt de goede kanten op elkaar en met een rits voetje zet je de rits vast, het is een deelbare rits, ook een van de makkelijkste om te naaien. Je hoeft in principe alleen maar dicht genoeg langs de rits te gaan wil je hem er netjes inzetten. Ook hier heeft Jaqueline weer een goede tip om een bandje op te naaien zodat hij aan de binnenkant netjes is afgewerkt en dit zorgt er gelijk voor dat de rits is doorgestikt.

Ik denk dat het moeilijkste was om de zakken erin te zetten, maar mocht je niet uit deze techniek komen, Jaqueline heeft hier een tutorial op YouTube staan! Net een iets andere zak, maar de basis van de techniek komt overeen.
De dikke stof maakte het even pielen maar ik denk dat dit tot nu toe de beste zakken zijn die ik middels deze techniek heb gemaakt. (het leek op een foto net of er toch een plooi zit, dit is echt gezichtsbedrog vanwege de dikke stof)
Heb je geen zin in deze zakken, vind je dit toch te spannend? Er zit ook een parka-achtig model toegevoegd met opgestikte zakken. Dus eigenlijk heb je twee jas patronen, beide met en zonder muts!

Dit keer een iets wat langere blog? Waarom? Omdat ik gewoon mega enthousiast ben en voor jullie de drempel weg te nemen om net zo enthousiast te kunnen zijn als ik.. Want geef nu toe? Een jas “lijkt” wel echt next level toch? Hoe cool dat je dat zelf maakt?!!

Meer lezen?

1 Reactie

Delphine 7 november 2021 - 04:06

een heel mooi stuk. ik maakte ook al twee keer een shoftshel jas, eentje voor mezelf en eentje voor mijn man en ben echt fan van de stof. Voor de herfst hoef je die niet te voeren, dat spaart werk uit en voelt bij het dragen ook aangenaam en minder dik

Beantwoorden

Laat een reactie achter