Sewing two, let’s stick together

Door Nienke

Toen wij de patronen te zien kregen van de nieuwe Fibremood, waren we direct enthousiast over hetzelfde patroon. We zochten bij RT Stoffenboetiek twee totaal verschillende stoffen uit om het verschil goed te kunnen laten zien.

Lilian en ik werken wel vaker met RT stoffenboetiek en ter ere van hun eenjarig bestaan hebben wij Rosan (eigenaresse) uitgenodigd voor een podcast. Wij vonden het erg leuk dit te combineren met dit nieuwe project. Lilian en ik hebben vaak verschillende smaken al maken we toch weleens dezelfde patronen maar kiezen dan vaak totaal andere stoffen. Echter deze keer werd het bijna een strijd, wie welke stof gebruikte! Iets dat ons niet vaak overkomt….

Wil je Lilian en mij als duo beter leren kennen??!! Luister dan naar onze podcast, de eerste Nederlands talige podcast die alweer is gestart aan haar tweede seizoen.

Voorheen droeg ik nooit graag rokken, dit hoor je ook duidelijk terug in een van onze podcasts en heb ik dat in mijn blog ook al eens eerder genoemd. Echter merk ik dat mijn smaak begint te veranderen. Lianne, een vriendin tipte mij de rokken gewoon te combineren met de tops die ik op een spijkerbroek draag en hiermee leerde ik eigenlijk de rok waarderen. Ik ben om, nu maak ik draag ik graag rokken en toen ik dit patroon zag, die niet doorsnede is was deze op mijn lijf geschreven. Lilian die altijd graag rokken draagt was ook direct weg van dit patroon en we besloten samen aan deze Linkparty20 van Fibremood deel te nemen.

Nienke

Ik koos voor een pier de poule stof. Deze had ik al voorbij zien komen op een filmpje van RT Stoffenboetiek op Instagram. Lilian zag dit filmpje ook en stuurde mij al een screenshot om dit stofje te showen, die is tof!! Rosan liet mij ook een gaaf voorbeeld zien van een gilet, maar toch bleef ik bij de keuze deze rok te maken van deze stof. Al maakte ik het mezelf niet makkelijk met een A- symmetrisch patroon, schuine lijnen en het matchen van de patronen, maar het is gelukt!
Naast dat de stof niet de meest makkelijke keuze was voor dit patroon was het patroon ook wat lastiger. Normaal lees ik hem globaal en ga dan naaien, maar bij deze rok moest ik echt de uitleg stap voor stap volgen. Het komt heel nauw met alle naaitekens, wil je tot dit resultaat komen!

Het is een paperbag model maar ik vond hem te “lobbig” bij mijn onderbuik zitten, net het spannende gebied waar ik mij als vrouw onzeker over voel. dus ik besloot dit in te nemen zodat hij toch strakker aansloot (ik nam hem 8 cm in). Doordat de boord leuke plooien heeft krijg je alsnog het wat wijde effect. Al twijfel ik of ik dit niet verkeerd om hem maar ik vind hem prima zo. (ik zag namelijk bij anderen dat ze de plooien naar binnen hadden gevouwen waar ik ze naar buiten heb gevouwen, maar niet het einde van de wereld, toch?)

Voor degene die mij een beetje kennen, weten dat dit eigenlijk te netjes/degelijk voor mij is en ik moest dan ook iets stoers toevoegen om het toch een Nienke rok te laten zijn. Ik kwam op het idee door Lilian die een gesp gebruikte. Twee jaar geleden maakte ik ook al eens een riem met dit soort gesp en besloot voor deze rok een nog grovere versie te pakken.

Ondanks dat ik een heel gevecht heb gehad met het maken van deze rok ben ik bij het aantrekken blij verrast met het eindresultaat. Meestal vindt je hem dan door naaifrustraties al niet meer mooi zitten, maar ik ben hier echt enthousiast over!

Lilian

Toen ik de nieuwe patronen van Fibremood zag stond er meteen een patroon bovenaan mijn verlanglijstje. Hoewel ik het wist dat het model iets buiten mijn comfortzone ligt, de lengte, de highwaist, helemaal hip. De rest van de wereld vind ik het altijd fantastisch staan, maar als ik het dan zelf aantrek…..hmmmm?! Ik moet wat dat betreft altijd wennen aan de nieuwe mode, ik hobbel er dan ook vaak achteraan. Toch besloot ik een poging te wagen, soms moet je een beetje buiten je comfortzone stappen toch? En Nienke kan me daar goed bij helpen, door me net dat zetje te geven 😉

Nienke ging lekker voor mij shoppen bij RT Stoffenboetiek, helaas kon ik dit niet redden maar Nienke kan ik makkelijk met een boodschappenlijstje op pad sturen. Middels videobellen kon ik nog even kiezen uit de kleur, want er waren maar liefst 13 kleuren en dit was nog niet zo makkelijk kiezen! Voor de riem koos ik een gesp omdat ik opzag tegen het maken van gaatjes in deze stretch stof, dus dacht ik; “met een gesp kan ik dat mooi vermijden”.
Daarnaast mijn favoriete knopen: knopen die jezelf kan bekleden, ik blijf het toch een tof resultaat vinden.

Wat het leuke is van zo’n patroon maken is dat je wat lotgenoten contact kan hebben. Zoals Nienke al zei, helemaal vlekkeloos ging het niet. Het patroon heeft een fantastisch leuke constructie maar we moesten hier beide even mee puzzelen. Goed lezen en letten op de naaitekens dan valt het mee, maar onderweg hebben wij wel wat frustraties met elkaar kunnen delen. Gedeelde smart is halve smart nietwaar?

Uiteindelijk zit de rok netjes in elkaar. En het eindresultaat… Juist, dat ligt buiten mijn comfortzone, echt even wennen!! Maar naar een stapel complimenten uit de sewingcommunity nemen de twijfels wel wat af. Dus wie weet, misschien ga ik deze keer wel volop met deze trend mee 😉

Meer lezen?

2 Reacties

Ilse (by-ik.blogspot.nl) 18 september 2021 - 14:26

Wat hebben jullie mooie rokken gemaakt.
Leuk om samen op te trekken en elkaar te helpen.

Beantwoorden
Nienke 18 september 2021 - 15:29

ja echt heerlijk! Dankjewel

Beantwoorden

Laat een reactie achter