Strakke rok tekenen

Op Instagram kreeg ik veel reacties over deze strakke rok die ik voor mezelf tekende! Jullie stemden massaal dat ik hier een tutorial over moest schrijven.. Vrij simpel is deze rok, maar hoe fijn om hem dan gelijk precies op maat te hebben i.p.v. tijd besteden aan overtrekken van een rader blad en vervolgens nog helemaal te moeten aanpassen op je lichaam!

Je hebt een aantal maten van jezelf nodig om deze rok goed te kunnen tekenen. (mogelijk heb je hulp nodig dit na te meten)
– Taillewijdte; dit is je slankste punt van je romp (tip: met nameten is het handig een vast punt te hebben. knoop een veter op dit punt om je lijf, om vanaf hier de volgende maten op te nemen) 
– Heupwijdte; dit is het breedte gedeelte rond je “heup”. Belangrijk dat je dus het breedste punt neemt en niet standaard het punt bij je heupbotjes, een veel gemaakte fout. (het kledingstuk moet immers over je breedste gedeelte passen)
– Heuphoogte; de afstand tussen je taille (jou gemeten slankste punt) en je heup (het door jouw gemeten wijdste punt). Dit kan dus bij iedereen anders zijn, gemiddeld wordt er hier voor in de boeken 20 cm aangehouden. Maar zelf heb ik een wat langer bovenlichaam en bij mij is het dus bijvoorbeeld 24 cm. (nu snap je misschien ook, waarom je altijd zo kan knoeien met die ronding die dan vaak op de verkeerde plek valt)
Roklengte; gemiddeld zit 70cm  rond kniehoogte, zelf heb ik 85cm aangehouden bij deze versie.

De volgende uitleg geldt alleen voor rekbare stoffen!
* Let op, gebruik je een stuggere stof zou je toch een rits moeten toevoegen en het mooiste is ook en figuurnaad zodat je billen mooier vallen (dit zal ik aan het einde kort toelichten)

Trek een verticale lijn van de roklengte die je wenst en geef hier de heuphoogte op aan. Trek bovenaan een horizontale lijn van 1/4 van je taillewijdte, trek bij de heuphoogte ook een horizontale lijn, alleen dan van 1/4 van je heupwijdte.
Rekenvoorbeeld:
75/4 = bovenste lijn 18.75 cm
103/4 = heuplijn 25.75
De lijn die je van je einde taille punt tot einde heuppunt trekt moet iets rond lopen (geen liniaalstreep), tot een paar cm na je heuppunt, daarna kun je voor een rechte rok de lijn recht doortrekken naar beneden. (naar de bolling mag je wel weer je liniaal erbij pakken. (zie tekening)

Wil je hem iets gerend, dan max. 5cm naar buiten, wil je een kokerrok dan maximaal 2 cm naar binnen of een split toevoegen. * Dit is ook afhankelijk van de rek van je stof, je wil immers nog wel kunnen lopen. 

Zoals je op de tekening kan zien heb ik bij het voorpand (links), de taille met 1cm verhoogd (bij de rechterlijn van het patroon), voor een mooiere vorm.  Dit laat je weer naar de lijn toelopen op 1/10 van je hele heupwijdte, zie tekening. (rekenvoorbeeld 75 cm taillewijdte dus 7,5 cm vanaf rechts)
Aan de achterpand doe je dit ook echter laat je hem hier tot het midden van je pand weer gelijklopen met de taillelijn. Dit zorgt voor een mooier verloop van je rok! Tevens heb je een duidelijk voor en achterpand (handig voor billen 😉 * grinnik)
* De figuurnaad is alleen nodig  bij minder tot niet rekbare stoffen, onderaan deze tutorial geef ik hier een korte instructie over.

Wat ik heb gedaan om de split aan te geven is op 30 a 35 cm een streepje gezet, die ik met stofknippen met een inknipje heb aangegeven. Op deze manier weet ik tot hoever ik hem moet naaien.
Werk je met een locker, werk je de zijkanten apart af met de locker en anders gebruik je je zigzag. Je stikt de naad tot de aangegeven lijn en vanaf daar vouw je de zijkanten enkel naar binnen om een split te krijgen. Dit stik je door en werk je rondom netjes af, neem gelijk de zoom mee. (tip bij de hoekjes, vouw eerst een klein stukje de goede kanten op elkaar, stik hem vast om je naadwaarde en keer om. Zo heb je geen dubbele randen naar buiten staan, hierdoor krijg je een nettere afwerking)

Als laatste zet je een boord op. Vind je het net als ik niet vervelend dat hij hoog in je taille zit, neem je gewoon een rechte strook stof, iets korter dan je taillewijdte zodat je hem licht op spanning kan aanzetten met de stretch steek. (ik heb 70cm bij 12cm genomen). Mocht je dit wel vervelend vinden en de rok vooral niet te hoog willen, kan je ook bv. 5 cm van je papieren patroon afknippen (bovenaan uiteraard) en gebruik je dat als taille strook om los te knippen. (let erop dat je of deze dubbel knipt, je krijgt dan wel een naad bovenaan, i.p.v. een vouw.

Voor de trui gebruikte ik het patroon van it’sAfits 1063, deze maakte ik al eerder en beviel perfect. (ook echt easy in elkaar te zetten)

Werk je met een stugge stof, hier een korte aanvulling: 
* Let op, dit is een basis uitleg en vrij summier. Wil je echt hele gave rokken leren tekenen volg dan vooral de opleiding 😉 hihi.

Een blinde rits hoef je niet apart te tekenen, maar neem een blinde rits die zeker de lengte van je heuphoogte heeft. Zodat de rok altijd tot het wijdste punt open kan. (Ook is het handig bij de heupwijdte iets overwijdte te nemen van 2 tot 4 cm bij de totale heupwijdte, voordat je de som gaat delen. Rekenvoorbeeld 103+4=107/4= 26,75cm. Welke overwijdte je moet nemen hangt echte allemaal samen met hoe strak je hem wil en hoeveel rek er in de stof zit. Dit is echt even uitproberen, je moet natuurlijk wel kunnen zitten en als de stof zelf niet zo rekt moet je die ruimte erbij tekenen.)
Voor de boord zijn diverse technieken, hier ga ik niet teveel over uitweiden. Gebruik de laatst gegeven optie van de hierboven gegeven instructie. (5cm af knippen en als strook gebruiken)

Echter wat belangrijk is, is dat je een kont in je rok krijgt, dat de stof daar mooi omheen gaat vallen. Op de tekening zie je al gestippeld een figuurnaad aangegeven. Deze pas je toe bij een stugge stof. Je neemt dan je taillewijdte +2 a 3 cm als taille lijn, vanaf het midden ga je dan 1/1,5 cm naar links en naar rechts en 14cm naar beneden. Vervolgens trek je lijnen naar je aangegeven punten zodat je de toegevoegde 2 a 3cm weer wegneemt.

Hopelijk heb ik het op deze wijze goed kunnen uitleggen en beleven jullie plezier aan het maken van jullie eigen versie! Ik zie graag die resultaten langskomen met een tag op mijn Instagram.

4 Reacties

Nieuwlandt januari 20, 2021 - 8:30 pm

Super bedankt

Beantwoorden
Nienke januari 21, 2021 - 6:49 pm

Graag gedaan!

Beantwoorden
Nieuwlandt januari 20, 2021 - 8:31 pm

Prachtige snit, mooie kleur, zit jou gegoten !
Sweater op basis can wélk patroon?

Beantwoorden
Nienke januari 21, 2021 - 6:49 pm

Patroon 1063 van it’sAfits

Beantwoorden

Laat een reactie achter