Cirkel rok

Gisteren plaatste ik deze foto en kreeg ik overweldigende reacties! Enorm leuk en lief dat iedereen zo oprecht reageert en mij steunt in de twijfel die ik soms heb betreft het dragen van kleding. De onzekerheid wordt door al jullie reacties steeds een stukje minder, ik wordt steeds zelfverzekerder en overtuigd van het geen dat ik zelf wil!

Naast de overweldigende reacties die ik kreeg over het dragen van retro kleding. (vintage look a like) Kreeg ik ook vragen over het maken van de rok. Daarom zal ik dat in deze tutorial aan jullie proberen uit te leggen.

Je meet je taillewijdte (dit is niet een vast punt van net boven je navel of dergelijke) maar dit is je smalste punt op je bovenlichaam. De hoogte kan dus per persoon verschillen! Je meet vervolgens vanaf dit punt, je taille, de rok lengte af. (doordat de hoogte van de taille bij iedereen verschilt, verschilt ook de rok lengte bij iedereen, ook al wil je hem bv. allemaal tot de knie)

Mijn taillewijdte is 78. Dit deel ik door 6 (1/6 taillewijdte) en hier trek ik 0,5 cm af vanwege het rondlopen van de rok. Dit betekent voor mij dat ik 12.5 cm naar links ga en 12.5 cm naar rechts vanaf het startpunt. (ik heb voor de rok lengte is 60 gekozen)

 

Aan de zijkant van het papier heb ik 1 startpunt, ik ga vanaf dit punt deze 1/6 taillewijdte – 0,5 naar links en dit doe ik ook naar rechts. Ik knoop een touwtje aan mijn potlood, het liefst zo ver mogelijk naar onder om speling te voorkomen. (en uiteraard zonder rek erin) Dit touwtje hou ik vast op mijn startpunt, en trek dan van de linker (of rechterzijde) een ronding. Waarbij ik dus uitkomt op mijn andere gemankeerde punt (links of rechts, afhankelijk van waar je start)

De bovenste tekening is op schaal, maar in werkelijkheid ging het zo!

Het zelfde doe ik bij de rok lengte, waardoor ik een halve cirkel op het papier heb staan. Mits de stof breed genoeg is zou het tegen stofbreedte kunnen, bij mij kon dit niet. Je legt dan de delen enkel op stof en stikt de zij panden aan elkaar met een blinde rits erin.

Je hebt veel stof voor deze rok nodig, snel tussen de 2 en 3 meter. Ik kocht slechts 2 meter, ik had niet in de gaten dat ik er zoveel stof voor nodig had. Hierdoor besloot ik om stof te besparen het schuin van draad te leggen en niet recht van draad. Dit kon omdat ik met een katoenen stof werkte en geen rekening hield met een bedrukking of dergelijke.

Ik maakte de boord door 4 stroken te knippen van 1/2 taillewijdte + 3 cm overslag. (Ik kreeg deze tip van mijn juf, zij tipte om de boord met een knoop af te werken en de rits niet te laten doorlopen) Met een taillewijdte van 78 kwam ik op stroken van 42 cm (+naadwaarde) twee stroken verstevig je met vlieseline. Ik naai de stroken dubbel, vlieseline stroken aan elkaar en daar de “normale” strook op.  Eerst stik ik de goede kant op de slechte kant om hem vervolgens netjes door te stikken op de goede kant. Hierdoor heb je zowel aan de binnen als buitenkanten geen naden/randen en lijkt het net of ik het in de winkel gekocht heb.. Hier hou ik van, je moet zo min mogelijk kunnen zien dat je het zelf gemaakt hebt!

Met deze uitleg heb je een hele cirkel rok gemaakt, hetzelfde kunstje kan je uitvoeren om een halve cirkel rok te maken. Dan heb je minder plooien/golven, is hij minder wijdt. Je gebruikt hier echter de formule 1/3 taillewijdte – 1 cm. (zei tekening hieronder en probeer het zelf uit!)

4 Reacties

Rita Marginet december 16, 2020 - 1:58 pm

Bedankt voor de tutorial van de cirkelrok, die je trouwens heel mooi staat.
Vriendelijke groeten.

Beantwoorden
Nienke december 16, 2020 - 7:59 pm

Dankjewel Rita!

Beantwoorden
Katrien Verhoeven januari 16, 2021 - 7:12 pm

Zalig! Deze ga ik zeker proberen! Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Groetjes!

Beantwoorden
Nienke januari 16, 2021 - 10:28 pm

Leuk! Tagg je me?

Beantwoorden

Laat een reactie achter