“Little blackdress” met plissé

Door Nienke

Ik werd uitgedaagd door Manon van Javro Stoffenmarkt XXL om te laten zien dat je met plissé ook andere dingen kan maken dan rokken! Ik maakte deze jurk van plissé stof, gebruikte hiervoor het patroon uit het boek beste basics van La Maison Victor, Little black dress

Toen Manon mij vroeg of ik het leuk zou vinden een keer met deze stof te werken om mensen te inspireren dat het voor meer dan alleen een rok gebruikt kon worden, was ik natuurlijk gelijk voor. Ik bedoel, ik zou mezelf niet zijn als ik deze uitdaging niet aanging. Zoals de meeste mensen weten, die mij langer volgen, ga ik graag een uitdaging aan en leer ik graag nieuwe technieken bij of probeer ik de diverse soorten stoffen en/of materialen uit. Zo ook nu!

Voor mij was het niet alleen een uitdaging in stof maar er waren twee andere uitdagingen. De eerste uitdaging was de techniek die bij deze jurk gebruikt wordt door te rimpelen met elastiek en vanwege de iets wat statische stof was het beter deze jurk te voeren. Maar dit zat niet bij het patroon in en moest ik dat zelf bedenken/toevoegen.
Om eerlijk te zijn heb ik jarenlang voering vermeden, patronen die dit hadden maakte ik gewoon niet. Heel af en toe probeerde ik het en viel het me niet tegen maar op de een of andere manier blijft het een drempel. Echter moet ik dat dit jaar ook voor de opleiding leren dus waarom dan niet gelijk hier beginnen. *grinnik.

Ik koos ervoor om de stof te voeren met een dunne tricot in een bruine kleur. Ik voerde de mouwen niet, alleen het lichaam gedeelte waarbij ik de rok korter maakte dan de originele rok. Ik maakte eerst de gehele voorkant en achterkant apart van elkaar. Naaide vervolgens de bovenkanten aan elkaar, waarbij ik het doorstikken deed op de binnenzijde zodat ik geen naad zou hebben. (zoals je ziet heb ik die later toch toegevoegd omdat dit bij de mouwen wel moest, alleen de mouwen doorstikken en de rest niet.. Ziet er ook zo gek uit) Op deze manier heb ik een voor en het achterpand “gevoerd. Omdat de tricot zwaarder bleek dan de plissé dacht ik dat de stof teveel naar binnen zou vallen of trekken, als ik hem daarna los binnen de originele jurk zou langen hangen. Daarom besloot ik de zijkanten gezamenlijk te stikken om zo alle delen aan elkaar te naaien.

Ik kan hier jullie hulp goed bij gebruiken, had ik dit beter anders kunnen doen? Ik moet namelijk eerlijk toegeven dat ik nog niet helemaal enthousiast ben over deze werkwijze. Hier en daar lijkt de jurk wat te trekken en ook bij de ceintuur-strook trekt de jurk iets. Al denk ik niet dat dat aan de voering ligt, maar aan de nieuwe techniek die ik hierboven vertelde. Ik moest elastiek naaien op 0,5 cm, dit gaf een mooi “rimpel effect”, dan stik je door op 1 cm en heb je dus een hele mooie rimpel strook maar omdat deze stof vanuit zichzelf al veel rimpelt heb ik het idee dat ik juist op deze manier de rek eruit heb gehaald, of dat het nu tegen elkaar in rekt?? (de ceintuur is wel verstevigd, volgens patroon, en dit zie je aan het het plissé effect, dat minder aanwezig is.

Ik merkte dat ik rimpel effect verloor ook door versteviging toe te voegen, dit deed ik ook aan de bovenkant van de mouw. Waarna deze te wijdt viel en ik dit heb opgelost door een dun elastiekje te trekken in de tunnel die werd gecreëerd bij het doorstikken.
Ik heb veel geleerd bij het maken van deze jurk en heb ook nog steeds veel te leren. Door dit met jullie te delen en gewoon hulp te vragen hoop ik dat we van elkaar kunnen leren! Iets waar ik zo van kan genieten binnen de “sewing community”.

Des al niet te min ben ik wel over mijn misopvatting heen, waarbij je met plissé stof alleen een rok kan maken! En ondanks wat struggles denk ik dat ik dat hier ook wel laat zien dat er meer mogelijk is! Ik kreeg op instagram al veel reacties van mensen die ook alleen aan rokken denken, maar ook mensen die net als mij eens wat anders hebben geprobeerd! Erg nieuwsgierig naar jullie creaties en effecten. Kunnen jullie dit met mij delen? Erg leuk!!


Meer lezen?

3 Reacties

Ilse (by-ik.blogspot.nl) 2 augustus 2021 - 17:54

Wat een mooie stof. De jurk staat je leuk.
Geen ervaring met het naaien met plisse stof. Maar houd ook altijd wel van een uitdaging. De ene keer lukt het beter dan de andere keer, maar leerzaam is het altijd 😉

Beantwoorden
Karin 3 augustus 2021 - 07:53

Ik vind hem leuk geworden hoor! Plissestof lijkt me moeilijk om mee te werken. Ik heb geleerd dat de voering altijd ietsje groter moet zijn dan het kledingstuk zelf, zodat het niet gaat ‘trekken’. Ik denk dat los laten hangen inderdaad beter was geweest dan in de zijnaden meestikken.

Ik gebruik voor rekkende stoffen vaak charmeuse als voering. Ze noemen dat ook wel “tricot voeringstof”. Het is een soort dunne, stretchy stof met een soort glans. Het grote voordeel hiervan vind ik dat het je kleding niet echt zwaarder maakt, en het is ook nog eens anti-statisch waardoor ik het graag onder rokken draag.

Beantwoorden
Nienke 7 augustus 2021 - 17:21

HI Karin,

Super thanks voor deze reactie! Hier kan ik van leren 🙂

Beantwoorden

Laat een reactie achter