Jumpsuit van lycocell

Door Nienke

Ik maakte deze jumpsuit met een lyocell, een milieuvriendelijke versie van viscose. Hij heeft een hele zachte afwerking, alsof je een perzikje aait. Deze stof valt soepel en leek mij super geschikt voor deze knipmode jumpsuit. 

Enige tijd geleden postte Manon van Javro een bericht over deze (voor mij) “nieuwe” soort viscose, lyocell. Ik had hier nog nooit van gehoord en vroeg hierna. Het bleek een milieuvriendelijke versie van viscose, maar hoe hij valt, voelt en naait moest ik toch echt even uitproberen! Er was echt veel keuze uit diverse kleursoorten, allemaal effe. Ik koos voor deze oranje omdat ik dit een hele mooie kleur vindt en omdat hij goed past bij crème en ik had zojuist nieuwe crème achtige boots gekocht *grinnik. Dus ik zag het al helemaal voor me. 

Ik had echt al maanden niks meer uit de Knipmode genaaid maar vond deze jumpsuit toch een poging waard, het asymmetrische in het patroon sprak mij erg aan. Met leuke knopen zou dit wel anders zijn dan doorsnede. Zijn jullie het daarmee eens?

Zoals jullie van mij weten maak ik altijd een paar blunders tijdens het naaien. Zo ook hier, je knipt dus asymmetrisch, dit deed ik uiteraard in spiegelbeeld. Tja, waarom dan niet op die manier zorgen voor anders dan anders… *grinnik. Maar ook knipte ik per ongeluk de stof dubbel waar hij enkel moest en knipte zo 10 cm van het voorpand in waar dit niet moest. Ik kon dit wegwerken met een plooi en deze heb ik getracht weg te werken in de rimpels. Doordat het voorpand rimpelt en poft valt het niet erg op. (Plakken met vlieseline, lukte niet) 

Ik vind het idee van de jumpsuit erg leuk maar de volgende versie zal ik zeker de kruishoogte aanpassen, deze hangt praktisch op mijn knieën en dat maakt de jumpsuit echt te lomp en groot. Dit is helaas achteraf niet meer aan te passen, meestal moet ik deze overigens verlengen vanwege mijn lengte maar dat was hier dus niet het geval. 

Ook mistte ik wat uitleg hoe je het “korte/onderslag” van het voorpand vastzette en vond hier zelf een oplossing voor met een knoopsgat in het beleg en een knoopje op het andere beleg. (Overigens kan het zijn dat ik hier overheen heb gelezen, ik heb de neiging dat wanneer ik het patroon snap globaal te gaan lezen in plaats van begrijpend lezen.) 

De lycocell draagt heerlijk, soepel en zacht maar het is wel wat bewerkelijker of fragieler dan normaal viscose. Ik probeerde een nieuwe techniek/volgorde van de rits inzetten. Ik kreeg getipt dat dit handiger zou zijn, maar zoals je bij al het nieuwe vaak een keertje moet uithalen bleef dit wel wat meer zichtbaar op de stof. (ik moest het natuurlijk weer vaker dan 1x uithalen) Soms kan je er dan beter voor kiezen iets dat niet perfect is te laten zitten dan opnieuw uit te halen omdat dit meer schade levert dan herstel. 

Het valt me op dat op de foto het lijkt alsof er een vouw/plooi is genaaid aan de tailleband, maar dat is de rits. Je ziet de ritssluiting erdoorheen. 

Ik ben gecharmeerd van deze stofkwaliteit, die ik erg geschikt vind voor jurken, blouses en dus jumpsuits. Ik ga zeker nog andere kleurtjes uitproberen! En mogelijk de jumpsuit aangepast in het kruis, maar eerst staan er nog heel veel andere leuke projectjes op mijn wensenlijstje! *grinnik.

Voor deze kwaliteit adviseer ik je toch echt even een bezoekje te brengen aan de winkel, dit is iets dat je echt even moet voelen om je in te kunnen beelden of het geschikt is voor jouw projectje! 

Meer lezen?

2 Reacties

Delphine 30 oktober 2021 - 06:06

heel mooi! Knipmode heeft zo zijn eigen manier van werken en dat vind ik toch wel wat aanpassen nu ik la maison victor gewoon ben, maar wel een hele mooie jumpsuit

Beantwoorden
Nienke 1 november 2021 - 12:37

Ja, heel erg wennen inderdaad. Elk blad heeft zijn eigen manier van uitleggen. Maar we komen eruit uiteindelijk 😉

Beantwoorden

Laat een reactie achter