it’sAfits maandpatroon Januari

Door Nienke

Vanaf 2021 wil Jacqueline van it’sAfits het over een ander boeg gooien, ze wil niet maar twee keer per jaar een collectie uitbrengen maar ze wil elke maand met een nieuw patroon komen! Super tof natuurlijk! Naast dat ze een patroon ontwerpt maakt ze er niet alleen een geschreven uitleg bij maar vanaf nu ook een tutorial. Ik ga haar ondersteunen met een blog en vlog om jullie te inspireren.

Voor de nieuwe lezers onder ons, ik schrijf al enige tijd blogs en heb enkele kleine filmpjes gemaakt op verzoek van mijn volgers. Maar nu heb ik dus voor het eerst een complete echte vlog gemaakt, eigenlijk is dat een video versie van deze geschreven “reis” van het maken van de jurk!

Ik kreeg een ruwe versie van het patroon, eentje die ze zelf geprint en bijgeschreven had met een aantal foto’s hoe zij haar eerste versie testte. Met die informatie ging ik aan de bak, met als hulplijn Jacqueline zelf op de app *grinnik.
Het is een vrij simpel project, je kan hem zo moeilijk maken als je wil door eventueel andere afwerk opties te kiezen. (zelf vind ik het bijvoorbeeld mooi om zo min mogelijk lock randen zichtbaar te hebben.
(Vroeger zou ik zeggen, alsof het in de winkel is gekocht. Maar hoe meer jezelf naait en ontwikkelt hoe kritischer je ook wordt op kledingstukken uit de winkel en kom je erachter dat hier voor de snelste weg gekozen wordt)

Deze jurk bestaat uit 4 patroononderdelen en de gerimpelde rokdelen zijn simpelweg verticale banen. Het leuke hieraan is dat je zelf kan varieren in de breedte hiervan waardoor je de jurk in diverse lengtes kan krijgen. Op het patroon worden dadelijk een korte en lange versie als voorbeeld aangegeven. (ik maakte de korte versie)
Een derde baan zou echt to much zijn, dus mijn tip is om echt te spelen met de breedtes ipv hoeveelheid banen. De lengte van de banen heeft ze namelijk zo uitgerekend dat de onderste baan het meeste rimpelt om een leuk effect te krijgen.

Op twee plekken, in taille en rond de pols, wordt er gebruik gemaakt van elastiek, zo krijg je ook een rimpelend effect maar geeft het de jurk ook meer vorm. In de taille is dit natuurlijk op de meest belangrijke plek voor ons dames, in de taille. En statement sleeves is iets wat op dit moment helemaal hip is he?!! Erg leuk om hetzelfde idee te creëren bij de mouw!
* Voor de gevorderde naaisters onder ons is het ook leuk dit eens uit te proberen met smoken, hier zit ik zelf nog over te denken voor een tweede versie.

Sinds kort heb ik een nieuwe naaimachine en deze jurk gaf mij de gelegenheid wat nieuwe dingen uit te proberen, zoals het zoomvoetje. Erg ideaal, ik heb hem gelijk in meerdere formaten besteld. Wat dit voetje doet is automatisch twee keer omslaan zodat je geen lock randen en overal een nette strakke zoom hebt. (zien? Kijk dan ook even de vlog..)

Sewing tips:
*Het rimpelen heb ik gedaan door twee banen op stikwijdte 5 te naaien. Hiervan trek je de uiteinden aan en zo kan je rimpels gelijkmatig verdelen. (in het midden van deze banen naai je de delen op elkaar en het hulpdraad verwijder je vervolgens)
*De schuine strook, knip je schuin om een beetje rek in deze strook te krijgen. Hierdoor kan je de hals mooier afwerken. Dit heb ik gedaan door eerst de goede kanten op elkaar te stikken en vervolgens de strook om te slaan naar binnen waardoor je ook daar geen lock randen krijgt maar een net afgewerkte rand.
*Tunnel, ik koos ervoor deze eerst te lokken en vervolgens op de lock rand omslaan, hierdoor heb je ook geen lock randen zichtbaar. Ik tekende hulplijnen bij de mouw (aangegeven op het patroon) en bij te taille gebruikte ik als houvast de naad van het bovenband en het onderrok pand. Ik streek de lock rand naar boven en legde daar de omgeslagen lock rand om en stikte hem kort langs de rand vast.

Zooo, best moeilijk dat in woorden uit te leggen, maar al dit soort tipjes zijn ook terug te zien in de vlog. Dus mocht je het leuk vinden kijk dan vooral de vlog en geef mij positieve feedback over wat ik de volgende keer anders kan doen of wat jij graag wil weten! Dit is mijn eerste vlog en er zitten zeker nog verbeterpunten in! Zo merk ik zelf dat ik veel te veel kletste, of eigenlijk ratelde en dat het daarom soms ook lastig was stukjes te knippen want de woorden volgenden zich veel te snel op elkaar.. *grinnik.

!! Dit patroon is verkrijgbaar vanaf maat 140! Dus heerlijk om te winnen met je tienerdochter!

Link van de vlog!

Ik kan het niet laten altijd een beetje gek te doen, mensen die mij langer volgen die kennen mij ook niet anders. Dus hier nog even wat gekte op de dag!

Meer lezen?

6 Reacties

Ilse (by-ik.blogspot.nl) 9 januari 2021 - 09:56

De jurk staat je erg mooi!
Leuke foto’s van jou, maar zeker ook de foto’s met de rozen. Mooi sfeerplaatje.
Ik ga eens even op zoek naar je vlog. Ben benieuwd …

Beantwoorden
Nienke 9 januari 2021 - 18:54

Dankjewel Ilse! Leuk te lezen. De vlog kan er elk moment opkomen, ik had die content een beetje verdeeld!
Hoor graag wat je ervan vond. Nienke

Beantwoorden
Delphine 9 januari 2021 - 15:28

mooie jurk, staat je heel mooi!

Beantwoorden
Nienke 9 januari 2021 - 18:53

Dankjewel! Geloof dat dit wel mijn nieuwe favoriete wordt. Zit te denken nog aan de blauwe viscose van SYAS

Beantwoorden
Juliska 4 februari 2021 - 18:31

Superleuke jurk, waar kan je het patroon vinden/kopen?

Beantwoorden
Nienke 4 februari 2021 - 18:37

Op de site van It’s a fits. https://www.abacadabra-itsafits.com

Beantwoorden

Laat een reactie achter