Examenproject 1, vrije keuze

Door Nienke

Voor Costumière examen van de opleiding Ensaid, moeten we voor het examen 4 kledingstukken maken. Waarvan je een vrije keuze hebt die wel aan een bepaalde moeilijkheidsgraad moet voldoen, maar geen onderwerp heeft. Ik koos ervoor een vest te maken omdat ik naar dit type vest allang opzoek was en niet kon vinden wat ik zocht.

Ik wilde een vest dat mooi bij mijn figuur paste, vesten zijn vaak wat groter, wijder als overgooiers maar dat vind ik niet altijd mooi. Wat ik wel mooi vind is het model van een colbert, maar vind ik vaak weer te chique of netjes, niet altijd passend bij mijn stijl. Daarom koos ik ervoor die twee looks te combineren.

Ik maakte een vest dat een taille had, net als bij de meeste colberts. In deze module leerden we de Franse coupe en de Engelse coupe tekenen, maar persoonlijk vindt ik de Franse coupe mooier, vooral omdat dit bij vrouwen met grotere borsten mooier afkleedt.
Wat is het verschil tussen een Engelse en Franse coupe? Zoals ik net beschreef is de pasvorm anders, hierdoor past het bij vrouwen met grotere borsten mooier. Dit komt doordat de coupe vanuit de arm komt. Waardoor je de coupenaad bij de borsten kan dichtleggen en figuurnaad in taille ook. Een Engelse coupe komt vanuit de schouder (helft van de schouder). Dit is vaak mooier bij een wijder zittend jasje, wanneer je niet een duidelijke strakke taille wil hebben, maar een beetje meer oversized.

Ik realiseer mij dat hij door bovenstaande foto niet helemaal mooi aansluit op de schouders. In werkelijk sluit hij perfect aan, op moment van het maken van de foto’s had ik erg last van mijn rug waardoor ik moeite heb met rechtop staan (ik heb scoliose en op slechte dagen sta ik soms een beetje als quasimodo)

Ik ben erg tevreden met dit vestje, ik maakte hem vrij strak op maat omdat ik wist dat ik een joggingstof ging gebruiken die ik eerder gebruikte voor een broek, lees hierover in deze blog https://nieniesewing.com/burda-broek-van-javro-stoffenmarkt-xxl/
Deze stof lijkt gewone spijkerstof, verkrijgbaar in allerlei kleuren, maar zit als een joggingsstof. (dit zie je aan de binnenkant wel terug) Wat ik fijn vond aan deze stof dat je het dus heel mooi aansluitend kan maken maar je niet gelijk het gevoel hebt dat je eruit knapt.. *grinnik. Ik kan dus heerlijk vrij mijn armen bewegen, fietsen en dergelijke. Iets waar ik altijd mee stoei met gekochte jasjes omdat ik brede schouders en grotere buste omtrek heb, in vergelijking tot mijn taille. Dus of een jasje is altijd veel te groot en als hij niet te groot is bij de rest, knap ik er bij mijn schouders uit en krijg ik hem niet dicht.
(vooral als ik zo’n dag heb dat ik ze wat moeilijker recht kan houden).

Ja, sorry… Jullie kennen mij inmiddels he?! Ik moet altijd even gek doen. *grinnik

Om het vestje wat op te fleuren en te doen aan de voorwaarde van de moeilijkheidsgraad gebruikte ik naast de Franse coupe, de mantelmouw (ook iets dat we in deze module leerden) Ik voegde paspel toe verdeelde de schouderpanden om het vrij neutrale vest wat te “breken”. Op de foto niet goed zichtbaar maar het is een suèdine paspel en ik heb er een soort suèdine stofje bij gevonden die ik kon gebruiken als boordstof.

Om wat extra punten te scoren werkte ik de binnenkant helemaal af met biaisband om geen ruwe of “gelockte” naden te hebben. Omdat de mouw hiervan te dik werd, heb ik deze helaas wel moeten locken, maar dat zie je niet als je hem open draagt, waarbij een vestje soms openwaait. Vooral vanwege dit aanzicht, omdat ik meestal de veste los draag, heb ik dit gedaan.
De boord heb ik aan de binnenkant blind gezoomd, waardoor je ook hier geen randen krijgt.

Op mijn Instagram kan je een foto vinden van de binnenkant van het vest, waarbij je de biaisband afwerking ziet.
En daarmee sluit ik deze blog dan alweer af, ik ben wel erg benieuwd naar welk cijfer jullie mij geven??! Laat je het mij weten onder dit bericht of Insta?

Meer lezen?

16 Reacties

Delphine 1 november 2020 - 07:07

wauw echt een mooi stuk!

Beantwoorden
Nienke 1 november 2020 - 10:01

Dankjewel Delphine!

Beantwoorden
Ingrid Peeters 1 november 2020 - 07:44

Hoe geweldig is dit, zou ik onmiddellijk aandoen!
Proficiat

Beantwoorden
Nienke 1 november 2020 - 10:00

Dankje! Ik moet alleen wachten met dragen tot na het examen, hihi.

Beantwoorden
Marleen 1 november 2020 - 13:49

Echt heel knap en stijlvol!

Beantwoorden
Nienke 2 november 2020 - 11:26

Dankje Marleen!

Beantwoorden
Marita 1 november 2020 - 08:59

Wat knap gedaan zeg! Dit is denk ik iets wat je vaak zult dragen door de soepele stof.
Ik zou je een 9.5 geven.
De belijning op het jasje vind ik super.

Beantwoorden
Nienke 1 november 2020 - 10:00

HI! Dankje! Ik heb erg mijn best gedaan, laten we hopen dat ik het haal.. Ben wel zenuwachtig

Beantwoorden
Girl in Uniform Lieve 1 november 2020 - 16:59

Fantastisch dat je zoiets kan. Het is een prachtig vestje, daar zal je zeker mee scoren.

Beantwoorden
Nienke 2 november 2020 - 11:26

Dankje 🙂 (ik hoop het)

Beantwoorden
Ilse (by-ik.blogspot.nl) 2 november 2020 - 10:57

Via IG jouw blog gevonden. Bloglovin houdt mij op de hoogte van nieuwe blogjes. Leuk om bij jou mee te lezen!
Prachtig vest heb je gemaakt. Ik houd ook erg van zulke kledingstukken. Comfortabel en gekleed, door patroon en stofkeuze juist te kiezen.
Zet ‘m op voor je examen.
Groet, Ilse

Beantwoorden
Nienke 2 november 2020 - 11:26

He! wat leuk te lezen! dankjewel! 🙂

Beantwoorden
Inge 2 november 2020 - 16:18

Mooi gemaakt! Maar moet je nu 4 werkstukken maken? Pittig! En succes met je examen straks!

Beantwoorden
Nienke 4 november 2020 - 13:55

Dankjewel! Helaas zojuist te horen gekregen dat het niet doorgaat, maar heb in elk geval wel alles af 🙂

Beantwoorden
Christel VdWeerd 4 november 2020 - 11:49

Heel mooi! Ik herken het probleem van een grote boezem. Deze zou ik ook wel willen maken. Echt knap gedaan!

Beantwoorden
Nienke 4 november 2020 - 13:55

Dankje! Leuk dat je een berichtje achter laat

Beantwoorden

Laat een reactie achter