Colette broek Burda 6573, Javro Stoffenmarkt XXL

Door Nienke

Ik maakte deze heerlijke broek met Burda patroon 6573 en gebruikte stof van Javro stoffenmarkt XXL. In deze blog vertel ik over mijn maak proces en geef ik (mijn) tips over hoe je patronen kan matchen.

Stiekem had ik deze stof al eerder zien liggen bij de Javro, maar zoals jullie wellicht herkennen moet je soms je portemonnee even op slot houden en eerst andere projectjes afronden. Tevens had ik nog geen patroon op het oog dat erbij zou passen, tot ik een keer ging “window shoppen” en ik dit model in de etalage zag hangen. Laat ze bij Javro nu het perfecte patroon verkopen, Burda 6573.

En een klein geheimpje; Manon en ik kennen elkaar al langer en ze weet inmiddels mijn stijl, want het grappige is dat Manon zelf met dit patroon kwam aanlopen! Hoe leuk is dat!? Die betrokkenheid bij de klant!! Ik hou der van!

Ik koos voor de korte versie omdat ik het super stoer vindt hier hoge schoenen onder te dragen (of half hoge) , toevallig net een stoer paar laarzen gekocht, dus ja daar moet je natuurlijk iets bij matchen hé, grinnik. En aangezien ik mezelf als doel heb gesteld een jaar lang geen kleding te kopen, moest ik deze broek (heel vervelend) zelf maken! *grinnik

Het was een makkelijk patroon! Op social media krijg ik weleens de vraag of ik dat nog überhaupt nog doe. Maar eerlijk gezegd kijk ik zelf nooit (meer) naar de moeilijkheidsgraad. Ik maak gewoon wat ik mooi vindt en wat ik graag wil dragen. Als dat een makkelijk naaiprojectje is, is het ook prima en soms juist wel eens even fijn! Ook makkelijkere naaiprojecten zijn heel leuk om te maken en kunnen een super stoer kledingstuk worden. (Stiekem vind ik dit alleen maar leuk, ook voor de beginnende naaisters onder ons, wees eerlijk, hoe tof is dat nu?! Dat iedereen denkt dat je het koopt maar gewoon lekker zelf gemaakt hebt?)

Nu moet ik ook niet doen alsof het twee vingers in de neus was, want dat was het zeker niet. Ik heb dus weer eens blokjes uitgezocht, iets dat ik graag doe maar ook best pittig is. Want in de winkel mogen de blokjes dan vaak niet doorlopen, bij de kleding die ik zelf maak moet dit wel! (vind ik)

Mijn trucjes om blokjes te matchen
Voor truien let ik altijd op de okselpunten, als ik deze van het voor en achterpand gelijk heb dan weet ik dat in elk geval dat alles horizontaal doorloopt (dit is een must, verticaal ben ik minder streng op mits het een examenproject is, maar hier verschijnt een andere blog over, over enkele weken)
De armen vindt ik altijd lastig, maar dan let ik op het vaste punt waar je de armen en het pand gaat verbinden. Vaak geven mensen die “inknipjes”, je kan namelijk  niet per definitie op de okselpunt letten omdat niet elke patroonwijze standaard de okselnaad/naad van de arm ook laat overlopen bij de naad van je pand. Ingewikkeld misschien, maar uit ervaring van de opleiding weet ik dat wij ook niet zo tekenen dat dit overeenkomt.

Afijn, het gaat hier om een broek. Ik dacht bij deze de kruisnaden te gebruiken maar checkte dit gelukkig vooraf, want dit bleek niet te kloppen. Onderaan de pijp kwamen de blokjes niet overeen. Ik controleerde dit wel 2x en heb volgens mij wel 3x het patroon opnieuw vastgespeld op de stof maar ik heb uiteindelijk gekozen om de onder pijp (met recht van draad uiteraard) aan te houden als maatstaaf waar ik mijn pand op de stof legde. Mijn gedacht was dat als het dan in het kruis niet past niet minder erg en zichtbaar is dan alle zijnaden. Gelukkig paste het perfect!! En kreeg ik alle naden inclusief de niet zichtbare zakken doorlopend, mochten de zakken toch openstaan om een of andere reden, loopt dit in elk geval ook door. *grinnik.

Later bedacht ik mij dat dit ook klopt omdat kruisnaad van het voorpand altijd korter is dan het achterpand, maar ach.. denkfouten maken we allemaal en omdat als je vanuit de denkwijze met de okselpunten mogelijk net als ik dacht dat het logisch is hier dan de kruisnaad te pakken heb ik je nu kunnen behoeden voor een foutje, hihi.
(tevens kun je hier ook letten op de streepjes (inknipjes) die veel patronen aangeven op bv. knie en heuphoogte)

Helaas is het bij de boord niet gelukt, dit komt door meerdere factoren. Één de kruisnaad loopt altijd met een ronding en de boord werd er op spanning aangezet. Deze boord was op vorm en dus geen rechte strook maar een rondlopende. (tevens heb je vaak met figuurnaden te maken waardoor je ook strepen gaat missen met het matchen).

Ik heb het geprobeerd maar het is me niet gelukt, op les nog aan de juf nagevraagd, wat doe ik nu fout? Is het mijn fout? Kan dat anders? Nee, ze bevestigd wat ik dacht, door bovenstaande factoren was het bij deze broek niet mogelijk. Wel gaf ze de tip dat je in zo’n situatie ook kan kiezen om het schuin van stof te knippen zodat je een leuk effect krijgt en het niet echt opvalt dat het niet doorlopend is. Als vindt ik het zelf bij deze broek niet storend, het is zeker een leuke tip om de volgende keer te proberen!

Meer lezen?

3 Reacties

Trude 24 oktober 2020 - 11:43

Heel leuk geworden, en het is inderdaad een heel gedoe om de ruiten mooi door te laten lopen. Dat is je heel goed gelukt.

Beantwoorden
Nienke 24 oktober 2020 - 17:29

Dankje!

Beantwoorden
Marie-claire 29 oktober 2020 - 17:50

Ja ik weet hoe ruiten moeilijk is,eens een pyjama gemaakt met ruiten,vest en broek
Maar ik wil het perfect ,ruiten moeten passen,het is het eerste waar ik op let als ik iets koop
Ik vind het vreselijk als de ruit niet oast
Grtjs

Beantwoorden

Laat een reactie achter