Burda setje voor het voorjaar

Door Nienke

Ik maakte een compleet Burda Style setje voor het voorjaar met een stretch katoen en stretch linnen van Javro Stoffenmarkt XXL.

Een tijdje geleden maakte ik een broek uit een stretch katoen, waardoor ik erg enthousiast raakte over deze stofkwaliteit. Een wat stevigere dikkere stof met een mooie stretch verhouding, hierdoor echt perfect geschikt voor een broek. Ik hou altijd van aansluitende modellen en daarvoor werkt deze stof erg mooi. Je kan hem heerlijk aansluitend maken en toch nog gaan zitten zonder eruit te scheuren. *grinnik.
Stretch katoen heb je in effe kleuren maar je kan het in alle soorten bedrukkingen vinden. Mijn oog viel gelijk op deze stof, prachtige natuurtinten wat ondanks de drukkere print toch een rustigere look geeft. Naar mijn mening niet “to much” voor een broek!
*let op; exact dezelfde stof is ook in Begaline verkrijgbaar, deze heeft de rek over de lengte ipv de breedte deze stof moet je “andersom” gebruiken om een aansluitende broek te krijgen ivm rek. Hiermee is ook rekening gehouden met het patroon op de stof. (plat gezegd; patronen over dwars op de stof, “andersom”, tegen draadrichting in voor je gevoel)

Ik heb patroon 6534 van Burda gebruikt, eigenlijk een basis spijkerbroek model, met mooie steek en kontzakken en het welbekende driehoekje op/boven de billen. De broek paste perfect op de heupen en benen maar was in de taille voor mij veel te wijdt. Hierdoor heb ik middenachter en in de zijnaden wat ingenomen.
Bij spijkerbroeken is dit de beste plek in te nemen, let er wel op dat de naden op de plekken blijven waar ze horen. Mocht dan de broek nog niet passen en je het model verliezen, want je kunt immers niet maar blijven innemen….
Voeg dan wat plooien toe. Je kan altijd een figuurnaad maken in het midden van je achterpand, gemiddeld 14 cm lang en max. 3 a 4 cm breed. Is het dan nog te wijdt dan maak je er een coupenaad naast van 7 a 8 cm lang en weer max 3 a 4 cm breed.
Aan de voorkant ben je afhankelijk van de zakken en rits, als je zelf patroon tekent is hier een standaard voor. Bij een bestaand patroon moet je dit doen met aantrekken omdat je niet weet van welke maten ze exact zijn uitgegaan. (maar dit is goed te doen).
Over het algemeen gaat mijn voorkeur altijd naar het toevoegen van plooien om “het model” te behouden, echter is bij spijkerbroeken juist de bedoeling dat er geen plooien zijn. Vandaar mijn keuze dit keer om middenachter wat meer weg te nemen, het “model behoudend”.

Dan de top! Ik was direct weg van deze blouse die ik vond in het Burda boek bij de Javro Stoffenmarkt in de “koffiehoek”/inspiratiehoek. De mouwen geven een mooi effect, het losse in combinatie met de mooie figuurnaden en het riempje maakte deze blouse erg geschikt voor een linnen! Ik ben erg fan van linnen voor het voorjaar en zomer seizoen! Deze linnen heeft een lichte stretch en een hele mooie natuurtint, passend bij de stretch katoen.

Het blouse patroon 6135 van Burda heeft twee opties, korte en lange mouw. (dit is de lange mouw versie) De korte mouw heeft een vast ceintuur die je in de plooi vastzet. Maar omdat ik de afwerking van de mouw zo leuk vond, koos ik voor de lange mouw versie. Ik werkte hem volledig af met een biaisbandje.

Deze linnen kwaliteit had iets stretch en hadden ze echt in enorm veel kleuren, maar ja, groen blijft toch mijn lievelingskleur!
Ik vond het een erg fijne stof om mee te werken en hij valt heerlijk soepel en luchtig! Van een restje maakte ik een haarband erbij, met ijzerdraad. Een idee dat ik pikte van mijn vriendin Lianne, ik paste een haarband bij haar thuis en we bedachten hoe deze zelf te maken. De volgende dag zat ik achter de machine een bijpassende haarband te maken bij deze blouse! Erg leuk bij het setje, maar groen is ook de kleur van mijn ogen en dat combineert mooi!

Beide modellen zijn makkelijk te maken. Ik merk dat ik dat toch ook steeds leuker vindt weer. Ik had een periode waarbij ik altijd elk patroon mijzelf weer wilde uitdagen met excusievere technieken, maar laten we eerlijk zijn, in de praktijk draag je toch eigenlijk meer de normale/basic gewoon laagdrempelige dingen. Want vaak zijn de meest exclusieve uitdagingen, ook een exclusief kledingstuk. Soms of misschien meestal zit de schoonheid wel in de simpelheid van een kledingstuk. Het hoeft niet altijd zo uitbundig, enorm of heel moeilijk te zijn om een goed resultaat te krijgen. (en dat is stiekem is dit voor beginnende naaisters ook super leuk om te weten, hopelijk motiveert dit)

Alle stoffen heb ik gehaald bij mijn eerste shop afspraak weer naar de strengste lockdown tijdens de covid periode. Javro heeft nog steeds de mogelijkheid om online te bestellen, via de mail, telefoon of whatsapp. Maar je kan nu ook per uur reserveren om weer live een bezoek te brengen aan de winkel.

Via onderstaande link kom je op hun instagram, een mediabron die zij gebruiken alle nieuwsberichten en stoffen met jullie te delen!

Meer lezen?

7 Reacties

Marleen Vrelust 24 maart 2021 - 15:45

Leuke combinatie “ het burda naaisel”. Interessant hoe je de dingen doorgrond. Ik leer ervan. Zo een vakopleiding is toch de max. Indien ik jonger zou zijn en meer tijd had, ik zou niet twijfelen. Zeker als ik zie wat er onder je machine uitrolt. Doe zo voort, ik,volg je graag
Grtjes
marleen

Beantwoorden
Nienke 7 april 2021 - 09:24

Hi Marleen,

Dankjewel voor dit leuke bericht! Ik zou zeker meer maken en hopelijk kan ik je blijven inspireren.

Beantwoorden
Ilse (by-ik.blogspot.nl) 24 maart 2021 - 18:17

Prachtige voorjaarsset! Staat je heel leuk.
Ik houd van mooie eenvoud.

Beantwoorden
Nienke 25 maart 2021 - 18:05

Dankjewel!

Beantwoorden
Delphine 4 april 2021 - 16:01

Echt heel mooi!

Beantwoorden
Nienke 5 april 2021 - 17:53

Dankjewel! Delphine

Beantwoorden
Linnentuniek van it’sAfits 1105, van Javro – NieNieSewing 29 april 2021 - 10:43

[…] linnen. De vorige keer dat ik bij de Javro was ging ik voor een stofje voor een broek en blouse, https://nieniesewing.com/burda-setje-voor-het-voorjaar/ Echter liep ik daar tegen deze stof aan en kreeg hem niet meer uit mijn hoofd. Hetzelfde geldt voor […]

Beantwoorden

Laat een reactie achter