Botanical dames pak, Naaitrends

Door Nienke

Ik maakte dit dames pak voor een bruiloft met het thema botanical.

Ik ben altijd een beetje excentriek geweest in mijn kledingstijl, al van jongs af aan. Wat resulteerde in het feit dat ik op de basisschool erg gepest werd! Wij hadden het vroeger niet breed dus ik had wat goedkopere kleding of we kregen kleding op vakantie in Italië, dat twee jaar voorliep op mode. Waardoor ik overal altijd net buiten viel. In een kleine “stad” zoals Lochem, waar ik vandaan kom, wordt er erg op zulke dingen gelet… Daarnaast kon ik me uit baldadigheid nog een stukje extremer kleden om een statement te maken tegenover de pesters, wat ik niet doorhad was dat dit alleen maar negatieve gevolgen had voor mij!
Toen ik naar de middelbare school ging heb ik van een vriendin (en mijn ouders) een totale make over gekregen in de hoop dat ik een nieuw begin kon maken! Dit werkte, al kon ik vanaf dat moment niet meer mezelf zijn in mijn kledingstijl. Tot op de dag van vandaag ervaar ik hier veel last van! (terwijl ik in de basis van mijn karakter helemaal niet onzeker ben aangelegd)

Dus toen ik dit pak zag in de Naaitrends was ik helemaal verliefd, maar durfde hem niet te maken! Totdat ik een uitnodiging kreeg voor een bruiloft met het thema Botanical chique, waar dit pak natuurlijk grandioos goed bij aansluit! Ik vond deze stof voor €6,00, voor 3 meter! Dus ik vond het een poging waard om uit te proberen! (ook voor als ik het niet durfde te dragen)

Ik had nooit verwacht dat ik dit in mijn eentje zou kunnen, voorheen nam ik al de “moeilijke” dingen mee naar naailes.. Maar er is zomerstop, dit kon dus niet! Toch waagde ik een poging.  Maar hoe tof is dat hij helemaal gelukt is, alleen!! De broek is super mooi, de rits zit er strak in. Het jasje heb ik tot 2 keer toe overnieuw in elkaar gezet omdat hij niet paste bij de schouders. Omdat ik hier al twijfels over had met het nameten, op het patroon, had ik extra naadwaarde toegevoegd en zo kon ik hem toch passend maken.

De voering en de kraag (ook nog nooit alleen gedaan) zijn goed gelukt.. Echt nergens een plooi of dergelijke! Ik ben echt trots op het resultaat, al zou ik hem niet nog een keer maken. Het model van het jasje staat me niet echt. Zolang hij dicht zit is hij erg mooi, maar ik draag jasjes altijd open en dan valt bij dit model de taille geheel weg. Dat vind ik erg jammer, maar buiten dat een top resultaat.

Gevangen, een goed statement! Ik blijf maar gevangen in de onzekerheid om mij excentriek te kleden, compleet mijn eigen ik te zijn. Vriendinnen vinden het grote onzin en vinden dat ik me niet zo druk moet maken. Dat ik ook al mijn mooie en soms gekke naaisels laat zien op social media. Echter gaat het dan om het gave patroon, de naai technieken of dergelijke. Ik moet eerlijk toegeven dat ik misschien wel 3/4 van de kleding niet draag ondanks dat ik ze mooi vindt. Ik durf het gewoon niet! Ik maak de kleding met een thema of omdat ik een techniek wil uitproberen of omdat ik stiekem hoop dat ik het wel durf te dragen.

Ik heb enorm hard gewerkt aan mijn naai technieken en heb mezelf echt overwonnen met het maken van dit pak! Zowel op techniek als met geduld, normaal had ik hem in een hoek gegooid en de jas echt niet twee keer opnieuw in elkaar gezet…Maarrrr… ik begin het te leren!
Nu nog leren minder onzeker te zijn en mezelf durven zijn met betrekking tot het dragen van de kleding. Ik ben eigenwijs en hou ervan altijd net iets anders te hebben als anderen! Eigenheid wordt het ook wel genoemd *grinnik.  Mijn voorbeeld qua kleding is Stijn Franssen, ik vind het zo gaaf dat zij het nette, stoere en sportieve goed met elkaar combineert en alles draagt wat ze wil.. Dit is een goed voorbeeld, een goede les voor mij.. To be continued!

p.s: Ik heb het pak wel gedragen naar de bruiloft en ik kreeg alleen maar complimenten! 

Meer lezen?

8 Reacties

Carina 24 mei 2020 - 10:29

Wat een prachtig pak!! Zoiets wil ik ook wel maken. Uit welke editie van Naaitrends heb je het patroon?

Beantwoorden
Nienke 25 mei 2020 - 17:20

Hi Carla,

Ik heb het even voor je opgezocht, het is naaitrends nummer 4, 2019. (geen idee of deze nog te verkrijgen is)

Beantwoorden
Nini 23 augustus 2020 - 11:34

Wow, wat een geweldig pak! Dit spreekt me enorm aan; ook ik heet Nienke en was gelijk verliefd op deze combinatie en de stof in de Naaitrends. Daarentegen durf ik dit niet te naaien, want zo geoefend ben ik nog niet. Het pak staat je fantastisch en ik zou het zeker vaker aantrekken! Misschien kan je het wel aan naar werk? Of enkel de blazer op een spijkerbroek, of juist de bloemenbroek met een eenvoudiger shirtje? Het staat namelijk echt geweldig!

Beantwoorden
Nienke 20 september 2020 - 18:05

HI NiNi,
Wat geinig, dezelfde naam en bijnaam 😉 alleen heb ik de E erbij gelaten.. hihi
Ik heb dit stofje op de markt gekocht voor 3 euro per meter, dat was al ruim een jaar geleden, dus of je dit nog ergens kan krijgen?? Geen idee.
Het was in elk geval een scuba, daar heb je wel veel van dit soort variaties in als je daarop zoekt.

Bedankt voor je reactie en sorry voor het latere antwoord!

Beantwoorden
Petra 4 oktober 2020 - 15:29

Een superpak en het staat je fantastisch!
Jouw verhaal is voor mij heel herkenbaar, ook ik werd vaak gepest op de lagere school. Wat dan resulteerde in dat ik de leuke kleding die mijn moeder voor mij maakte niet meer wilde dragen. Na de middelbare school kreeg ik er lak aan en droeg gewoon wat ik leuk vond. Veel zelf gemaakt. In mijn volwassenen jaren heb ik door omstandigheden weer een aantal jaar niet durven opvallen en ging ik voor de veilige spijkerbroek. Maar nu op mijn vijftigste durf ik weer alles te dragen en ook best een beetje op te vallen. Gewoon je pak dragen, zij is veel te mooi om in de kast te laten hangen.

Beantwoorden
Nienke 5 oktober 2020 - 17:30

Hi Petra, wat lief dat je ook jou verhaal deelt! Voor veel mensen is het helaas herkenbaar! En wat goed dat je nu alles durft de dragen! Mij lukt dit door zulke verhalen en reacties steeds meer!

Beantwoorden
Nicole 12 oktober 2020 - 11:30

Wat een superpak, het staat je fantastisch!!
N.a.v. jullie podcast 2 wilde ik waar je naar verwees toch even lezen. Jouw verhaal is voor mij heel herkenbaar . Ook ik ben gepest op de lagere school (helaas niet alleen met woorden, maar er kwam ook geweld aan te pas), omdat ik anders was (slecht horend) en mijn moeder, omdat we het niet breed hadden zelf mijn kleding maakte, en ik daarbij ook nog eens een heel eigen smaak had. Gelukkig hield het pesten op de middelbare school op, deels omdat ik met gekregen kleding basic kleedde en ik niet meer zo opviel. Later toen ik uit ging met mijn zus, droeg ik gelukkig wel mijn eigen ding.
Ook herken ik het aan de ene kant zelfverzekerd zijn, maar op bepaalde gebieden piept de onzekerheid naar boven en ben ik daarvoor sinds kort ook in behandeling (want dat laatste remt mij helaas).

Dank je voor je verhaal, en wat je maakt staat je fantastisch, dus ik hoop dat je op een gegeven moment gewoon alles wat je in je kast hebt lekker kan dragen.

Groetjes, Nicole
(@nicole_claudia_blok van instagram)

Beantwoorden
Nienke 13 oktober 2020 - 08:22

Wat een heftig verhaal Nicole, wat knap van je dat je in behandeling bent gegaan en dat je steeds meer groeit!
Zelf geloof ik dat je door alles wat je meemaakt sterker wordt, ik probeer alles als kracht om te buigen (en dat lukt niet altijd, maar met alle keren dat het wel lukt ben ik tevreden 🙂

Sterkte,

Beantwoorden

Laat een reactie achter